[KITAP] Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu | Kitap Yorumu


Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu 

Dili: Türkçe
Yazar: Stefan Zweig
Çeviren: Ahmet Cemal
Sayfa Sayısı: 62
Yayın Evi: İş Bankası Kültür Yayınları
İlk Baskı Yılı: 2012

ARKA KAPAK:

Stefan Zweig Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (Brief einer Unbekannten) adlı uzun öyküsünü 1920'li yılların ilk yarısında kaleme aldı. Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu'nun kadın kahramanını sadece uzun bir mektubun yazarı olarak tanıyoruz. Kadının hayatı boyunca sevmiş olduğu erkek için kaleme aldığı bu mektubun "gönderen"inin adı yoktur. Mektubun başında tek bir hitap vardır: "Sana, beni asla tanımamış olan sana". Kadın büyük tutkusunu hep bir "bilinmeyen" olarak, yani tek başına yaşamaya razıdır, bu aşk öyküsünde "taraflar" değil, sadece tek bir "taraf" vardır. Böylesine, gerçek anlamda aşk denilebilir mi? Zweig okurunu, bir kez daha, insan psikolojisinde eşine pek rastlanmayan bir yolculuğa davet ediyor. Bu yeni yolculuğun sonunda "mutlak aşk" kavramının şimdiye kadar bilinmeyen kıyılarına varmayı amaçlamış olması da bir ihtimal!

YORUM:

Tek kelime ile BA-YIL-DIM! Bu kitabı Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat'e kıyasla çok daha sevdim. Upuzun cümlelerine rağmen akıp gidiyor. Cümleler uzun olmasına rağmen birbiri ardına, biraz daha biraz daha diyerek okunuyor. Konunun değişik olduğu açık, ayrıca çarpıcı bir yanı da var elbette. Çok kısa olduğu ve hemen akıp gittiği için tek solukta okuyabilirsiniz. 
Olay kısmını bitirdiğimde karşıma son söz çıktı. Son söz kısmına bile ayrı bayıldım açıkçası. Jung, Adler, Freud isimlerini görünce büyük bir merakla okudum. Çevirmen, Aşkın Psikolojisi'nden bahsedip kitap üzerine bir analiz yapmış. 
Klasik bir kitap olduğu için uzun uzun bir şeyler yazamıyorum, ama mutlaka okunması gerektiği kesin. Eğer hala okumadı iseniz ekleyin listenize. ;)


Yorumlar

Popüler Yayınlar